Post | On The Map
top of page

De mooiste pittoreske stadjes aan de Amalfikust



De Amalfikust heeft in totaal 13 stadjes. Elke stadje heeft haar charme en karakteristieke eigenschappen, zoals bergen, zee en gekleurde huizen op kliffen. Er zijn geen saaie stadjes aan de Amalfikust, maar als we moeten kiezen is in elk geval dit 0nze top vijf pittoreske stadjes aan de Amalfikust.


Positano

Positano stijgt boven elk stadje uit aan de Amalfikust. Het is zeker de meest bekende en meest populaire stadje, maar daar is ook een reden voor. De pastel gekleurde huisjes die op de berghelling staan en een gekleurde piramide vormen is één van de meest iconische bezienswaardigheden van de Amalfikust. Wanneer je de duizend treden naar beneden loopt van Piazza dei Mullini naar Spiaggia Grande zie je gele en oranje rijen van ligbedjes en parasols vlak voor het turquoise water. Als je je omdraait zie je de prachtige Santa Maria Assunta kathedraal. De koepel bestaat uit groen, geel en donker blauw ingelegde mozaïek stenen. Bij de pier waar de veerboten vertrekken naar Capri vind je een beschutte pad genaamd Via Positanesi d'America. Neem via dit pad een wandeling naar Fornillo Beach. Dit kleine strand is voor een klein deel openbaar, heeft beach clubs en een middeleeuwse toren die eeuwen geleden gebruikt werd als wachttoren tegen piraten.



Atrani

Neem vanaf Amalfi het pad "Via delle Signore" en ontdek Atrani, een klein dorpje langs de Dragone Rivier ingeklemd tussen twee heuvels. Je krijgt het gevoel alsof je in een kunstwerk van Escher bent. Loop de trappen op naar Santuario Santa Maria del Bando voor een adembenemd uitzicht over het dorp. Dwaal door de smalle steegjes en trappen om uiteindelijk een drankje te doen bij één van de cafés op het hoofdplein genaamd, Piazza Umberto I. Het strand van Atrani is voor het grootste deel van zand. Dit kom je niet vaak tegen aan de Amalfikust. De strandtenten en de blauw met wit gestreepte parasols zijn vooral mooi om op camera vast te leggen tegen de witgewassen gebouwen. Het mooiste uitzicht op de kerk in Rococo-stijl is vanaf zee. Wanneer je weer aan land bent is het ook een aanrader om de kerk van binnen te bekijken.



Conca dei Marini

Als je de kronkelende Amalfikust route volgt (de SS 163), zal je het kleine dorpje zo missen. Dit vissersdorpje vind je tussen Amalfi en Furore. De grootste bezienswaardigheid in dit dorpje is de Grotto dello Smeraldo, oftewel de Smaragd Grot. Luigi Buonocore, een lokale visser, begon de toeristische stop in de jaren dertig. Neem de boot om de grot te bekijken. In de grot weerkaatst de zonlicht van de muur waardoor het een prachtig effect geeft op het water. Conca dei Marini is ook een perfecte plek voor reizigers die van iets zoets houden. De sfogliatella Santa Rosa is een vlokkerig, naar sinasappel ruikend gebakje die gevuld is met ricotta. Dit gebakje is in 17e eeuw door nonnen van het klooster Santa Rosa bedacht.



Ravello

Dit stadje ligt hoog boven de zee op op de helling van een berg genaamd Lattari. Het ligt op een hoogte van 365 meter om precies te zijn. Het uitzicht is hierdoor geweldig. Neem bijvoorbeeld een bezoek aan Villa Rufolo en neem een foto van de in Noorse en Moorse stijl toren met op de achtergrond en Tyrreense zee. Wandel door de straten die alleen voor voetgangers zijn naar Villa Cimbrone. Neem hier een bezoekje aan de prachtige tuinen en loop over het steile en met sculpturen omzoomde Terrace of Infinity (Terras van Oneindigheid). Vanaf het stadje haar hoofdplein, Piazza Duomo, kan je een wandeling maken van twee uur naar Piazza Fontana Moresca. Tijdens deze wandeling kom je kerken tegen uit de 11e en 12e eeuw, maar ook romantische oude villas en prachtige gerestaureerde hotels waar beroemdheden en personen van adel verblijven. Verder is er niets zo mooi als het podium van het Oscar Niemeyer Auditorium. In de warme zomermaanden treden hier internationale en Italiaanse artiesten op.



Cetara

Cetara is een schattig slapend vissersdorpje aan het einde van de Amalfikust. Op de pier repareren vissers hun netten vlak naast hun boten. Tegen over de pier ligt een smal strandje kijkend naar de Collata Bay. De Argoneese toren aan oostkant van het strand was vroeger een wachttoren om aanvallen van Saranceense piraten te zien aankomen. Vandaag de dag worden hier af en toe kunstwerk exposities tentoon gesteld.

Vraag aan een lokale bewoner de weg naar een strand genaamd Lannio. Je bereikt deze zandstrand uiteindelijk na een lange trap naar beneden te lopen waar je de zee bereikt. Verder staat Cetara bekend voor haar gezouten anchovis, genaamd Colatura. Dit gerecht dateert terug tot aan de tijd van de Romeinen.


Bronnen:


bottom of page