top of page

Eten en drinken in Costa Rica: deze gerechten staan er op het menu

Bijgewerkt op: 6 okt. 2022

Bron: De wereld in 27 vakantiedagen


Een land leren kennen doe je vaak door contact te leggen met de lokale bevolking, én door meer te weten over de eetcultuur. Houden mensen er van met z'n allen lang te tafelen? Wat eten ze voor ontbijt en wat drinken ze 's avonds bijvoorbeeld. Na een maand in Costa Rica te zijn geweest kan ik wel zeggen dat ik veel gerechten heb geproefd (of gezien, ik eet zelf geen vlees). In dit artikel lees je alles over het eten en drinken in Costa Rica, wat er bij de locals op tafel staat en wat je in restaurants kunt bestellen. Plus het recept voor Gallo Pinto.


Eten en drinken in Costa Rica

In Costa Rica kun je elke ochtend een stevig ontbijt verwachten, toch is de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag. Ook s' avonds wordt er warm gegeten, en de eet-tijden zijn vrijwel gelijk als bij ons. Om 8 of 9 uur nog dineren is niet gebruikelijk. In Costa Rica vind je veel fruit zoals meloen en papaya en hier kun je dan eindeloos van genieten. Van alle soorten maken ze ook verse sap die je overal kunt bestellen. Piña juice is bij mij favoriet. Het eten en drinken in Costa Rica bestaat verder uit ingrediënten als rijst, bonen, gebakken banaan, vis, kip en rund. Gelukkig kun je op veel plekken ook vegetarisch eten. Koffie en bier zijn populaire dranken in Costa Rica. Imperial is het bekende biermerk. Wijn en thee zie je vrijwel niet. Over het algemeen is het water uit de kraan vrij schoon (maar altijd checken), voor de zekerheid gebruik ik wel altijd mijn Lifestraw waterfilter.


Rondreis Costa Rica

Wil je net als ik een road trip maken door Costa Rica en genieten van het lekkere eten terwijl je aan het strand zit, of in een restaurant in de bergen? Een vakantie Costa Rica is absoluut een aanrader. In Costa Rica kun je de jungle in, surfen, dieren spotten, relaxen, actief zijn, backpacken of een rondreis met de auto maken. Het land is veelzijdig en je zult je er niet snel vervelen. Zelf maakte ik een rondreis van bijna vier weken, met een eigen huurauto. Mijn route en tips lees je door op onderstaande links te klikken.
Vegetarisch eten Costa Rica

Costa Rica behoort tot de meest duurzame landen ter wereld. Ze zorgen goed voor de natuur en wildlife. Ook zijn ze steeds bewuster van vegetarisch eten. Hoewel vlees (vooral koe) nog vaak op het menu staat is er de afgelopen jaren wel een omslag geweest en laten steeds meer Tico's hun dagelijkse biefstuk staan. Ik heb een aantal nachten bij mensen thuis overnacht en aangeven liever geen vlees te willen eten en dit werd altijd goed ontvangen. Vaak zeiden ze ook dat ze zelf nauwelijks vlees aten en de lekkerste gerechten werden voor ons op tafel getoverd. In de restaurants op toeristische plekken staan er altijd wel vegetarische gerechten op de kaart. Vaak heb je ook leuke, hippe vegetarische tentjes, vooral in Santa Teresa.


Restaurants in Costa Rica

Overal in het land vind je typische 'soda's'. Dit zijn eenvoudige restaurants met lokale gerechten. Hier vind je het authentieke Costa Ricaanse eten en bovendien is een soda goedkoper dan de toeristische restaurants. Op plekken waar veel reizigers komen zoals Monteverde, La Fortuna, Santa Teresa, Manuel Antonio en Samara vind je ook luxe restaurants met internationale keukens. Wat je vooral ziet zijn restaurants met Italiaanse invloeden, maar ook veel Mexicaans en gezonde tentjes.

Mijn favoriete restaurants in Costa Rica zijn:

  • Organico in La Fortuna

  • Restaurante Pizzeria Que Rica in La Fortuna

  • The open Kitchen in Monteverde (Santa Elena)

  • Taco Taco in Monteverde (Santa Elena)

  • Gusto Beach bar in Samara (Nicoya)

  • La Dolce Vita in Samara (Nicoya)

  • Restaurant Caracolas Santa Teresa (Nicoya)

  • Earth Café in Santa Teresa (Nicoya)

  • Cascada Elysiana in Drake Bay

  • Bar y restaurante Belle Vista in Rivas bij Cerro ChirripóBronnen:

De wereld in 27 vakantiedagen

38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page